Frequently asked questions
 • Tips om Munvård

TIPS TIL GOD MUNDHYGIEJNE

 • Mundhygiejne Problemer

  Dårlig ånde

  Dårlig ånde er et problem for mange mennesker. Den dårligt lugt stammer fra bakterier på tungen og mellem tænder og tandkød. Fødevarer med kraftige lugte som hvidløg og ost kan ligeldes resultere i dårlig ånde.

  Ved daglig mundhygiejne kan dårlig ånde undgås. Børst dine tænder 2 gange om dagen i mindst 2 minutter, og glem ikke at rengøre tungen, da størstedelen af bakterierne er på den.

  Vademecum har udviklet et produkt, der forebygger dårlig ånde, og giver en langvarig friskhed.

  Plak

  Plak er kendt som en bakteriel biofilm, der opbygges på tænderne. Denne biofilm består af bakterier, sukkerpolymer, mundvand og madrester. Bakterierne omdanner madrester til syrer, der blødgør emaljen og medfører forrådnelse i tanden. Derudover udskiller bakterierne substanser, som irriterer tandkødet, og kan medføre inflammation.

  Grundig tandbørstning med tandpasta forebygger fremkaldelsen af plak. Hvis Plakken ikke bliver fjernet ordentligt, kan biofilmen mineraliseres, hvilket fremkalder tandsten. Daglig mundhygiejne kan forbedres ved brug af mundskyl, der giver ekstra beskyttelse mod plak og tandkødsbetændelse.

  Tandsten

  Hærdet plak som er opbygget gennem en samling mineraler fra spyt, bliver kaldt tandsten, og har en gul/brunlig farve. Det ser ikke kun skidt ud, men kan også føre til at flere bakterier bliver lagret i munden, hvilket i sidste ende kan føre til tandkødsbetændelse.

  For at undgå tandsten skal du børste tænder 2 gange dagligt i mindst 2 minutter med fluor tandpasta. Det er også godt at bruge tandtråd. Tyggegummi har endda beviselige effekter, fordi det aktiverer mundvandet, der balancerer pH niveauet og derved forebygger syreangreb på tænderne.

  Fremkomsten af Huller i Tænderne

  Karies kan betragtes som en sygdom i mundhulen. Grundet nedbrydningen af næringsstoffer der kan give karies, eksempelvis saccharaider via bakterier i munden, produceres syrer, som medfører, at den bakterielle plak pH sænkes. Emaljen er det ydre lag af vores tænder, som hovedsageligt består af hydroxiapatit. Selvom hydroxiapatit er det hårdeste stof i vores krop, blødgøres det ved lavere pH værdi, og er derved mere sårbar overfor angreb. Dette resulterer i en kontinuerlig svækkelse af emaljen og forekomsten af små huller, hvilket er begyndelsen til karies formering. Hullerne er idelle vækstområder for bakterier, der fremskynder dannelsen af karies.

  Det er videnskabeligt bevist, at brugen af tandpasta med fluor modvirker formeringen af karies med 3 mekanismer: 

  • Hindrer mineralisering
  • Forbedrer remineralisering
  • Hindrer bakterielle enzymer

  Videnskabelige studier har vist signifikante anti-karies effekter, via brug af tandpasta der indeholder mere end 1000 ppm fluor. Hos Vademecum er vi opsatte på at følge dette videnskabelige foreslag. For en grundig anti-karies effekt indeholder alle Vademecums tandpastaer til voksne en maksimal koncentration af 1450 ppm fluor. Tandpastaer til børn under 6 år følger tandlægers anbefalinger om lavere fluor indhold på 500 ppm. Dette skyldes, at vi tager hensyn til, at mange børn får fluor tilskud, eller at de sluger tandpastaen.

  Tandkødshygiejne

  Udover at være bekymrede for huller i tænderne, er de fleste mennesker også bange for tandkødssygdomme. Tandkødsbetændelse er det mest almindelige tandkødsproblem. Det er en inflammatorisk reaktion fra tandkødet, forårsaget af bakterier på grund af dårlig mundhygiejne. Tegn på tandkødsbetændelse er typiske antiflammatoriske såsom hævelse, rødme, øget følsomhed og tendens til at bløde selv ved blød berøring fra tandbørstning. Selvom en god mundhygiejne hjælper til at reducere betændelse i tandkødet, så kan en ubehandlet inflammation påvirke omkringliggende væv negativt, og i værste fald kan det blive kronisk.

  Os her hos Vademecums laboratorium lytter nøje til vore kunders meninger, og udvikler tandpastaer, der hjælper forbrugerne med at undgå tandkødsbetændelse. 

 • Tandpleje

  Fluor

  Fluor modvirker karies og hindrer demineralisering, mens den fremmer remineralisering af emaljen og øger den kemiske modstandskraft. Derudover forhindrer fluor at skadelige bakterier samles på tænders overflade, og derved forhindrer den i at vokse. Mange studier beviser de positive effekter fluor har på tandsundheden. Brugen af tandpasta med fluor anbefales af både tandlæger og verdenssundhedsorganisationen.

  Tandbørstning

  Tips til sunde tænder:

  • Børst dine tænder to gange dagligt i mindst to minutter. Børst hver tand grundigt. 
  • Før du børster dine tænder, brug tandtråd for at fjerne madrester fra mellemrummene mellem tænderne. 
  • Hold tandbørsten i 45*- graders vinkel og børst i cirkulære bevægelser.
  • Brug mundvask jævnligt for at fjerne bakterier fra utilgængelige områder og for at beskytte mod dårlig ånde. 
  • Indtag sund og balanceret kost. For syrlig eller sød mad kan angribe emaljen.
  • Efter at have indtaget for syrlig mad - vent en time før du børster tænder, så du ikke fjerner blødgjorte emalje. 
  • Besøg tandlægen jævnligt for at tjekke dine tænder og få dem rengjort proffesionelt.

  Mundskyl

  Mundskyl er et effektiv hjemmemiddel, som forbedrer mundhygiejnen. Mundskyl beskytter mod plak, bekæmper bakterier, og sikrer en forlænget friskhed. Derfor fungerer det perfekt som komplimitært produkt til tandbørstning.

  Whitening' tandpasta

  Whitening' tandpasta indeholder milde polerende midler såsom vandholdig silicium oxid eller aktive ingredienser med pletfjernende egenskaber. Disse skurende midler opløser pletter forårsaget af mørke drikkevarer såsom kaffe, te og rødvin eller cigaretter. Ved at fjerne disse pletter bliver gule tænder atter naturligt hvide.

 • Ingredienser

  Tandpasta med Naturlige Ingredienser

  Udover fordelene ved en normal tandpasta kan naturlige ingredienser støtte det naturlige helbred af både mund og krop. Mange af Vademecums ingredienser såsom timian og eucalyptus bliver brugt i medicinske produkter, og bidrager til en naturlig følelse af velbehag.